Toți românii cu cont și card bancar trebuie să fie atenți: capcana comisioanelor zero care te fac, de fapt, să dai mai mulți bani

de: Andrei Simion
10 06. 2020

Multe bănci din România vor să te atragă cu oferte în care-ți vorbesc despre comisioane zero. Numai că există niște capcane și nu e totul atât de simplu pe cât pare la prima vedere.

Multe bănci din România vin cu oferte care, la prima vedere, par extrem de tentante. Cele care marșează pe comisioane zero la diverse operațiuni sunt foarte des întâlnite, numai că în spate se ascund și alte practici. Asta pentru că instituțiile omit să spună faptul că ele nu se aplică în orice situație.

Mai mult, nu se aplică mai niciodată pe o perioadă nedeterminată. Iată la ce trebuie să fii atent.

Capcana comisioanelor zero: toți românii trebuie să fie atenți

Prima regulă și considerată extrem de importantă se referă la citirea cu atenție a contractului.  Nu trebuie să semnezi niciodată ceva ce nu înțelegi pe deplin. Dacă nu ești familiarizat cu termenii juridici, atunci cel mai bine ar fi să apelezi la un specialist, ca să nu te trezești cu datorii.

Există bănci în România care percep comisioane zero la administrarea contului curent – cardul pe care primești salariul, de exemplu. Numai că aici este o capcană. Banca nu spune ce se întâmplă dacă-ți schimbi locul de muncă, dar îți păstrezi același cont. În acest caz, acea ofertă de comision zero s-ar putea să fi fost negociată separat între angajator și bancă.

Cu alte cuvinte, te-ai mutat la alt loc de muncă, nu mai ai comision zero. Este o situație des întâlnită și e bine să urmărește acest aspect.

O a doua capcană se referă la oferirea unui comision zero doar în anumite condiții. Multe bănci cer un rulaj al banilor, o sumă minimă care trebuie să intre în card. Practic, acordarea de comisioane zero e condiționată de un anumit rulaj financiar. Altfel, banca te taxează.

Alte instituții bancare oferă comisioane zero doar pentru o anumită perioadă. Poate fi cea în care rambursezi un credit, poate fi o perioadă de grație doar și e bine să te uiți cu atenție. Mai mult, mare grijă la comisioanele percepute la închiderea contului.

De multe ori, un astfel de demers costă și, în plus, contul mai rămâne activ o perioadă de 30 de zile, de regulă, timp în care pot apărea alte taxe și comisioane.